Miten harjoi-
tellaan väärin?

Osa 2:

Juttusarjan ensimmäisessä osassa käytiin läpi mm. loukkaantumisia, sairastumisia ja etelän leirikuvioita. Jatketaan tästä ja syvennetään pohdintaa olosuhteista, treenien ammattimaisuudesta ja tiimiharjoittelusta sekä palautumisesta.

Olosuhteet ovat yksi merkittävä tekijä, jossa annamme tasoitusta muulle maailmalle - koskee myös muitakin lajeja kuin yleisurheilua. Suomen olosuhteissa harjoittelemalla annamme väkisin hieman tasoitusta muulle maailmalle. Mutta joskus ja valitettavan usein näin on pakko tehdä. Olosuhteet ovat myös kustannuskysymys ja osa ammattimaista toimintaa. Parastahan luonnollisesti olisi harjoitella siellä, missä maailman parhaat harjoittelevat kyseistä lajia läpi vuoden. Mutta harmittavasti se vaan tuppaa maksamaan aika paljon...

Ammattiurheilijan elämää Floridan lämmössä

Yleisurheilijalle lämpimässä treenaamisesta on todellakin hyötyä. Lihas on huomattavasti valmiimpi ottamaan treeniärsykettä vastaan, loukkaantumisten riski pienenee ja palautuminen kovasta rasituksesta nopeutuu, kun aurinko hellii väsyneitä lihaksia. Plussaa on toki myös se, että juurikin niissä parhaissa harjoituspaikoissa auringon paisteisen päivän todennäköisyys on lähes sata. Treenejä ei tarvitse tehdä huonoissa olosuhteissa, vaan lähes poikkeuksetta jokaisessa harjoituksessa on unelmasää - urheilija voi keskittyä täysillä olennaiseen eli tekemään harjoitteita keskittyen pelkästään harjoitteluun.

aurinkoiset_treeni_olosuhteet_tarjolla_Floridassa.jpg

harjoittelu_olosuhteet_kohdillaan_miami.jpg

Itse todistin maailman pikajuoksuhuippujen tekemistä mm. vuoden 2012 keväällä ja vuoden 2013 loppupuolella Floridan lämmössä Clermontissa. En usko, että valmennuksemme tai valmennustietoutemme olisi jäljessä heidän tekemisiään juurikaan, mutta siinä kaikessa muussa tekemisessä kuin itse harjoittelussa meillä on parantamisen varaa. Oli suorastaan ihmeellistä nähdä ja seurata, miten esimerkiksi nopeusharjoitus tehdään ns. "pitkän kaavan kautta", jolloin harjoitus saattaa kestää jopa 4-5 tuntia.

Pikajuoksuhuippujen päivän treeni

Ammattiurheilijat saapuivat urheilukentälle aamulla 7.30-8.00, josta alkoi alkujutustelut ja kentällä käveleskelyt. Alkuverryttely kaikkine toimintoineen saattoi kestää jopa tuonne 9.30 asti, jolloin huippuunsa viritetyt kehot olivat valmiina täysitehoiseen tekemiseen. Varsinaisen satalasissa tekemisen jälkeen loppuverryttely kuului tietenkin asiaan, mutta harjoitus ei päättynyt tähän niin kuin meillä yleensä. Oli vuorossa palautusosio, joka sisälsi kylmä- ja sähköhoitoja, fysioterapeutin tekemät jumppaukset ja taisipa joillekin olla tarvetta akupunktiotyyppisille hoidoille...

Näiden toimenpiteiden jälkeen auringon porottaessa kuumimmillaan yli +35 astetta n. klo 12.30-13 ammattiurheilijoiden joukkio lähti valumaan kohti lounasta. Tämä oli mielestäni sitä niin kutsutta ammattimaisuutta! Moniko pystyy toteuttamaan harjoitteluansa tällä tavalla - näin ammattimaisesti?

Itse tajusin ainakin viimeistään tuolla, että jos minä olisin oikeasti halunnut päästä huipulle, tuollaiset olosuhteet, välineet ja mahdollisuudet olisi pitänyt olla arkipäivää. Ammattiurheilijalla ei ole kiire mihinkään treeneistä toisin kuin itsellä aikoinaan ja monella suomalaisella urheilijalla tälläkin hetkellä. Päivässä on ne 1,5-2,5 tunnin aukot, joiden aikana pitää harjoittelu suorittaa, koska muut aikavälit täyttyvät koulusta, perheen kanssa touhuamisesta, kavereiden tapaamisesta, töistä...

Tiimiharjoittelu

Todella tärkeä ja ehkä Suomessa liian vähälle huomiolle jäänyt harjoitteluun vaikuttava tekijä on harjoituskaverit ja harjoitustiimi. Joukkueurheilussa tiimi ja treenikaverit tulevat itsestään ja hommia tehdään yhdessä porukalla. Mutta yksilölajeissa on enemmän sääntö kuin poikkeus, että harjoittelu tapahtuu kotioloissa oman valmentajan kanssa kahdestaan.

Ja onhan jopa usein niin, että urheilija tekee päivän treenit aivan itsekseen, koska valmentaja ei pysty seuraamaan jokaista harjoitusta paikan päällä. Suomessa ammattivalmentajien määrä on kovin vähäinen ja OTO -pohjalta on mahdotonta valmentaa ammattimaisesti. Useimmiten ainoastaan niillä, joilla on paljon resursseja, valmennustiimiin kuuluu myös muiden alojen ammattilaisia, kuten fysioterapeutti, lääkäri, hieroja, ravintovalmentaja ja henkinen valmentaja.

tiimi_harjoittelu_parantaa_tuloksia_huippuolosuhteet_treenata.jpg

Myöskään valmennustietouden jakaminen ei niin sanotusti kuulu tapoihin, vaan on parempi pitää hyvät menetelmät ja oivallukset omana tietonaan, jottei kilpailijat saa samoja hyötyjä käyttöönsä. Tällainen on mielestäni erittäin lyhytnäköistä ajattelua. Ajatusten ja kokemusten vaihtaminen sekä yhdessä tekeminen ja miettiminen olisi varmasti pitkällä tähtäimellä kokonaisuuden kannalta hyödyllisempi vaihtoehto, koska näin saataisiin laajempi valmennustietous useamman suomalaisen urheilijan käyttöön.

Tiimiharjoitteluun tulisi pyrkiä aina kun mahdollista, koska se lisää kilpailutilannetta myös harjoituksissa, jolloin ihminen tekee asiat paremmin - yrittää enemmän. Tarkoittaa siis sitä, että harjoittelu kehittää enemmän, kun kroppa joutuu ponnistelemaan kovemmin. Tiimien merkitys korostuu varsinkin niinä huonoina päivinä, kun ei oikein jaksa antaa kaikkeansa. Porukka potkii eteenpäin ja "pakottaa" yrittämään tosissaan. Ryhmäpaine pistää ihmisen tekemään - ei voi antaa niin helposti periksi!

Perusta ja mahdollisuudet huipputuloksiin luodaan kovassa ja ammattimaisessa harjoitteluympäristössä, jossa on varmistettu huippuolosuhteet, ammattimainen asennoituminen harjoitteluun, laaja ja asiansaosaava valmennustiimi sekä huippuunsa viritetyt harjoituskumppanit, jotka puskevat Sinua eteenpäin päivästä toiseen!


Tatu Pussila

PS. Juttusarjan kolmannessa ja toistaiseksi viimeisessä osiossa tulen keskittymään levon ja treenin optimaaliseen suhteeseen - etenkin koskien aikuisiän harjoittelua...

Voit seurata Urheiluinsinöörin kirjoituksia myös Facebookissa, Blogilistalla, Blogkeenissa tai Bloglovin'in kautta.


KOMMENTIT

Jätä vastaus(Ei näytetä julkisesti)Captcha-koodi

Napsauta kuvaa nähdäksesi toisen captcha koodin.Tagit

 • TERVEYS
 • URHEILUINSINÖÖRI
 • URHEILUVAMMAT
 • SMIT
 • PENKKIPUNNERRUS
 • VOIMAHARJOITTELU
 • KEHITTYMINEN
 • FOAMROLLER
 • HARJOITUSOLOSUHTEET
 • HIIT
 • MAKSIMIVOIMA
 • PALAUTUMINEN
 • HARJOITTELU
 • PILATESRULLA
 • ETELÄN LEIRI
 • TREENI
 • INTERVALLIHARJOITTELU
 • KILPAILEMINEN
 • RUMBLEROLLER
 • RINNALLEVETO

KÄYTTÖOIKEUDET SIVUSTOON PIDÄTETÄÄN

© 2020 PTMovement Oy